SAĞLIK

Kifoz engellenebilir! Hem evde hem okulda çocuklar kifoz hakkında bilgilendirilmeli!

Kamburluğun genetik ve doğumsal anomalilere bağlı olarak gelişebileceği gibi sonradan da görülebileceğine dikkat çeken Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, “Kifoz oluşumunu önlemek ve mevcut durumu iyileştirmek için genellikle duruş düzeltme egzersizleri, fizik tedavi ve doğru ergonomik alışkanlıklar önerilir.” dedi. Çocuklar ve gençlerin sağlıklı duruş alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olmanın ve duruş bozukluklarını önlemeye yönelik etkili bir temel sağlamanın önemine vurgu yapan Op. Dr. Kemal Paksoy, ebeveynler ve öğretmenlerin bu konuda yapabileceklerine değindi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, kamburluk hakkında bilgi verdi ve kamburluk riskini azaltmak için önerilerde bulundu.

Kadınlarda kifoz riski daha fazla

Hörgüç veya kamburluk olarak bilinen duruş bozukluğunun tıbbi literatürde ‘kifoz’ olarak adlandırıldığını ifade eden Op. Dr. Kemal Paksoy, “Kifoz, omurganın normalden fazla eğrilmesi durumudur ve bu eğrilik genellikle üst sırt bölgesinde görülür. Yani, sırtın üst kısmında aşırı bir öne eğilme söz konusudur. Bu da genellikle sırtın dışa doğru kabarık görünmesine neden olur.” dedi.

Kifozun her yaş grubunda görülebileceğini belirten Op. Dr. Kemal Paksoy, “Ancak postüral kifoz genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Dejenerasyona bağlı kifoz ise yaşlılıkla ilişkilidir. Kifoz kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülebilir.” şeklinde konuştu.

Farklı nedenler kifoz oluşumunu etkileyebiliyor 

Kifoz oluşumunda bazı temel nedenlerin etkili olduğuna değinen Op. Dr. Kemal Paksoy, bu nedenleri şöyle sıraladı:

“Genetik ve Doğumsal Anomalilere Bağlı Gelişen Kifoz: Doğumda mevcut olan omurga deformiteleri ve omurların anormal gelişimi nedeniyle kifoz oluşabilir. Bu tür bir kifoz, omurların normalden farklı bir şekilde gelişmesi sonucu meydana gelir.

Postüral Kifoz: Genellikle ergenlik dönemindeki kötü duruş alışkanlıkları bu tür kifozun gelişmesine neden olur. Omurganın uzun süre kötü pozisyonda kalması sırt kaslarını zayıflatabilir ve kifozu kötüleştirebilir.

Kemik Yoğunluğu Kaybı: Yaşın ilerlemesi veya osteoporoz gibi bazı hastalıklar kemik yoğunluğunda azalma, omurların zayıflaması ve çökmelerine yol açabilir, bu da kifozun ilerlemesine neden olabilir.

Artrit ve Romatizmal Hastalıklar: Romatizmal bir hastalık olan spondilitis ankilozan, omurların iltihaplanmasına ve zamanla birleşmesine yol açarak kifoz oluşturabilir.

Travma ve Yaralanmalar: Omurga yaralanmaları veya travmalar, omurların yapısında değişikliklere neden olabilir ve bu da kifozun gelişmesine yol açabilir.”

Kifoz riskini önlemek için bu önerilere kulak verin

Kifoz oluşumunu önlemek ve mevcut durumu iyileştirmek için genellikle duruş düzeltme egzersizleri, fizik tedavi ve doğru ergonomik alışkanlıklar önerildiğini belirten Op. Dr. Kemal Paksoy, şiddetli vakalarda ise ortopedik destekler veya cerrahi müdahaleler gerekebileceğini söyledi.

kifoz riskinin önlenmesi için yapılabileceklere açıklık getiren Op. Dr. Kemal Paksoy, şunları söyledi:

“Uzun süre otururken veya telefon kullanırken sırtın dik ve omuzların geride olmasına dikkat edilmeli. Ergonomik bir sandalye kullanılmalı ve ekran göz hizasında olmalı. Düzenli aralıklarla kalkıp yürüyüş ve esneme hareketleri yapılmalı. Sırt, karın ve bel kaslarını güçlendiren egzersizlerle omurga desteklenmeli. Kemik sağlığını korumak için kalsiyum ve D vitamini açısından zengin yiyecekler tüketilmeli. Yeterli protein, vitamin ve mineral alımı sağlanarak genel kemik ve kas sağlığını desteklenmeli. 

Günlük hayatta doğru duruş alışkanlıklarını uygulamak için duruş egzersizleri yapılmalı. Kişi aynada kendini kontrol ederek sırt ve omuz pozisyonunu düzeltmeli. Ayrıca kendini sıklıkla gözlemlemeli ve kötü duruş alışkanlıklarını fark ettiğinde düzeltmeli. Ağır yükler doğru tekniklerle taşınmalı. Osteoporoz gibi kemik sağlığını etkileyen durumlar için düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalı.”

Op. Dr. Paksoy ayrıca, omurga ağrıları veya postüral değişiklikler gibi belirtileri erken fark etmenin ve profesyonel yardım almanın kifozun ilerlemesini önlemede önemli olduğunu söyledi.

Doğru duruş eğitimi evde başlayıp okulda devam etmeli 

Özellikle çocuklarda ve gençlerde duruş bozukluğunu önlemek için ebeveynler ve öğretmenlerin de bazı adımlar atabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Kemal Paksoy, “Çocuklar ve gençlerde duruş bozukluğunu önlemek, uzun vadeli sağlık ve konfor açısından kritik öneme sahiptir. Ebeveynler ve öğretmenler, bu konuda çeşitli adımlar atarak duruş bozukluklarını önleyebilir ve doğru duruş alışkanlıklarını teşvik edebilir.” dedi.

Ebeveynlerin, çocukların çalışma alanlarını ergonomik hale getirmeleri gerektiğini ifade eden Op. Dr. Kemal Paksoy, bunun yanında çocuklara doğru duruşun öğretilmesi, çocukların düzenli egzersiz ve fiziksel aktiviteye teşvik edilmesi, ekran sürelerinin denetlenmesi, doğru yatak ve yastık seçilmesi gibi adımlar atılarak çocuklarda duruş bozukluklarının önlenebileceğine vurgu yaptı.

Okulda da ergonomik ortam, doğru duruşu teşvik etme, fiziksel aktivite ve ekran süresi kontrolü gibi adımların devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Kemal Paksoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öğretmenlerin, doğru duruş ve postür konularında eğitim alması, öğrencilere bu konuda rehberlik etmelerini kolaylaştırır. Ayrıca öğrencilere ve ailelere postürün önemini anlatan bilgilendirme materyalleri sağlamak ve seminerler düzenlemek de farkındalık oluşmasına yardımcı olur. 

Bu adımlar, çocuklar ve gençlerin sağlıklı duruş alışkanlıklarını geliştirmelerine yardımcı olabilir ve duruş bozukluklarını önlemeye yönelik etkili bir temel sağlar.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu