Başkan Güner, “Bir Cumhuriyet Şarkısı” Galasına Katıldı

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Türkiye’nin ilk operası ve Türk kültürünün modernleşmesindeki en önemli yapı taşlarından biri olarak kabul edilen Özsoy operasının sahnelenmesinin hikayesini anlatan Bir Cumhuriyet Şarkısı’nın Ankara galasına katıldı.

 

Türk kültür tarihinin ve modernleşmesinin köşe taşlarından biri olarak nitelendirilen Özsoy operasının sahnelenme hikayesini beyaz perdeye taşıyan “Bir Cumhuriyet Şarkısı”nın Ankara galası yapıldı. Yönetmenliğini Yağız Alp Akaydın’ın üstlendiği filmin Ankara galası, Türkiye’nin ilk operası Özsoy’un 1934’de sahnelendiği Resim Heykel Müzesinin Türk Ocağı Sahnesi’nde konukların katılımıyla gerçekleştirildi. Galaya, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in yanı sıra Selin Sayek Böke, Özden Toker, Gülsün Bilgehan, Devlet Opera Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk ve çok sayıda sanatsever katıldı.

 

Bir buçuk yıl süren hazırlık çalışmalarının ardından Ankara’da 8 haftada çekilen ve bu yıl 100. yaşını kutlayan Türkiye İş Bankasının katkılarıyla perdeye taşınan Bir Cumhuriyet Şarkısı filmini eşi Bahar Karakaş Güner ile birlikte izleyen Başkan Güner,

“İlk Türk Operası Özsoy’un öyküsünü anlatan ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filmini Özsoy Operası’nın 90 yıl önce ilk kez sahnelendiği dönemin Halkevi Binası, günümüzün Resim ve Heykel Müzesi salonunda filmin değerli oyuncuları ve Ankaralı sanatseverlerle birlikte izledik.  Bu güzel yapıt için emek veren ve bizleri o salonda 90 yıl önceye götüren tüm sanatçılarımıza, BKM’ye ve Türkiye İş Bankası’na teşekkür ediyorum. İyi ki Cumhuriyet, İyi ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk!” dedi.

 

25 EKİM’DE VİZYONDA OLACAK

Atatürk’ün direktifleriyle İran Şahı’nın gelişi şerefine besteci ve orkestra şefi Ahmet Adnan Saygun’un Özsoy operasını besteleme ve sahneye koyma hikayesi, dönemin önemli isimleri besteci Osman Zeki Üngör, Münir Hayri Egeli ve çevresinde gelişen konularla perdeye aktarılıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Salih Bademci, Ertan Saban, Ahmet Rıfat Şungar, Birce Akalay, Melis Sezen, Şifanur Gül, Mehmet Özgür, Burak Bilgili, Emre Karayel, Bensu Soral ve Okan Yalabık rol alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu Haberi Paylaşın
Exit mobile version